czwartek, 16 czerwca 2011

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z nutką kwiatu czarnego bzu

Pozostając w temacie czerwcowych przetworów chciałabym podzielić się przepisem na wspaniały dżem truskawkowo-rabarbarowy,a żeby nie było nudno smak wzbogacony jest zapachem kwiatu czarnego bzu, co czyni ten dżem smakołykiem naprawdę wyjątkowym.
Na ok.6 słoiczków dżemupotrzebujemy:
1 kg truskawek
1 kg rabarbaru
kilka (3-4) kwiatostanów bzu czarnego,
660dkg cukru (2/3 torebki)
2 opakowania żelującej pektyny owocowej(np.żelfix 3:1)
Jeżeli chcemy zrobić mniej słoiczków można oczywiście zrobić dżem z połowy składników.
Umyte i obrane owoce kroimy na cząstki i zasypujemy żelfiksem
Mieszając doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy cukier i ponownie mieszamy dodając kwiatostany czarnego bzu, które pod koniec gotowania wyławiamy, nie przejmując się drobnymi kwiatuszkami pozostałymi w dżemie-w tym cały jego urok:-)


Po zagotowaniu owoców z cukrem mieszamy jeszcze kilka minut, po czym odstawiamy z ognia i mieszamy do momentu zniknięcia powstałej piany.
Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy na ok. 5 min do góry dnem by słoiczki dobrze się zamnkęły
Smak tego cuda to lato zamknięte w słoiczku.Możemy go zakosztować w zimowe, ponure dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz